a a a

Stagiul de practică în domeniul serviciilor de alimentație publică pentru elevii din învățământul profesional tehnic în orașul Miercurea Ciuc din România

Comunicate de presă

Stagiul de practică în domeniul serviciilor de alimentație publică pentru elevii din învățământul profesional tehnic în orașul Miercurea Ciuc din România
27 Septembrie 2024

În perioada iunie-septembrie 2024 Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) în colaborare cu Startup Szeged și MeOut Group cu suportul Comisiei Europene, în cadrul proiectului „INVEsT in you: promote international traineeship programs for Armenian, Georgian and Moldovan students in Central Europe. (IN-VET)” Project (ERASMUS-EDU-2023-CB-VET) a organizat stagiul de practică în domeniul serviciilor de alimentație publică pentru elevii din învățământul profesional tehnic în orașul Miercurea Ciuc din România.

La 22 mai 2024 oferta de participare a fost expediată către 18 instituții de învățământ profesional tehnic care prestează programe de formare profesională în domeniul alimentației publice. Meseriile și specialitățile solicitate au fost: bucătar, chelner și cofetar.

Din dosarele depuse au fost selectați 6 elevi din cadrul a patru instituții (Cătălina Savca, și Mihail Procopișin - Școala Profesională or. Cupcini; Amali Bîrcă și Marina Gîrlean - Școala Profesională, com. Bubuieci; Dumitru Pelivan - Școala Profesională or. Ștefan Vodă; Carolina Gorban - Colegiul Cooperatist din Moldova) care au fost repartizați la trei agenți economici din domeniul HoReCa  (Pensiunea Korona, Restaurantul Gambrinus și Patiseria Novak). Elevii au fost asigurați cu transport gratuit tur/retur către orașul Miercurea Ciuc și cazare pentru o perioadă de 80 de zile.

Stagiul de practică a început la data de 1 iulie 2024. Pe parcursul acestei perioade elevii au beneficiat de mentorat în cadrul bazelor de practică și au dezvoltat competențele profesionale. În plus, au fost organizate excursii și activități culturale și recreative.

În decursul celor 80 de zile, activitatea elevilor a fost coordonată de reprezentanții proiectului.

Conform activităților planificate, reprezentanții ANACEC au realizat două vizite de monitorizare a stagiului de practică.

Pe parcursul primei vizite de monitorizare, din perioada 23-26 iulie, reprezentanții ANACEC au verificat condițiile de cazare și condițiile de muncă puse la dispoziția elevilor, au discutat cu aceștia despre provocările și deficiențele cu care s-au confruntat în perioada de adaptare la noul mediu și noile condiții. De asemenea, reprezentanții agenților economici au remarcat atitudinea responsabilă și nivelul înalt al competențelor profesionale demonstrate de către elevi la prima etapă.

Pe parcursul celei de a doua vizite de monitorizare a stagiului de practică, în perioada 11-14 septembrie 2024, reprezentanții ANACEC au discutat cu responsabilii din cadrul bazelor de practică, unde au fost repartizați elevii din Republica Moldova, cu privire la progresul profesional al acestora, atitudinea demonstrată, implicarea și aportul acestora în procesul de producție. Reprezentanții agenților economici au apreciat înalt prestația elevilor încadrați în acest stagiu și deschiderea lor pentru asimilarea cunoștințelor și formarea noilor competențe profesionale.

La data de 18 septembrie 2024 stagiul de practică s-a încheiat și elevii au revenit în țară. Unii dintre ei au lăsat careva impresii despre activitățile:

  • „Din punctul meu de vedere această experiență a fost foarte atractivă. Am învățat multe lucruri noi, bucate noi….și am interacționat cu diferiți bucătari renumiți! Mi-a plăcut foarte mult și mă bucur că am fost unul dintre cei care a avut șansa să beneficieze de acest stagiu de practică!” Amali Bîrcă (Școala Profesională din com. Bubuieci)
  • „A fost foarte bine și interesant, am acumulat noi cunoștințe, am lucrat cu oameni noi, am învățat mai mult decât meseria, cred că m-am maturizat un pic, dacă ar fi posibil aș repeta o asemenea experiență.” Mihail Procopișin (Școala profesională din or. Cupcini)
  • „Mi-a plăcut foarte mult la practica de la Miercurea-Ciuc o fost o mică aventură si o mare experiență pentru mine... Au fost și excursii am văzut multe locuri interesante si frumoase.” Carolina Gorban (Colegiul Cooperatist din Moldova)
  • „Am văzut cum se fac băuturile și am înțeles cum să mă descurc când e aglomerat. A fost o experiență unde am învățat să mă mișc repede și să lucrez bine cu colegii de muncă.” Dumitru Pelivan (Școala Profesională or. Ștefan Vodă)